Ragn-Sells vill dumpa avloppsslam i natursköna Skånela

Skärmavbild 2015-09-13 kl. 16.12.26

Miljardkoncernen Ragn-Sells planerar en stor tipp för avloppsslam i natursköna Skånela, tre mil norr om Stockholm.
10 000 ton rötslam ska lagras i en damm på en åker.
Rötslammet utsätter både djur och människor i närheten för stora hälsorisker.

Varje år producerar våra avloppsreningsverk 100-tals ton avloppsslam. Avloppsslam är det som blir kvar när avloppsvattnets renats för att kunna släppas tillbaka i sjöar och vattendrag. Slammet innehåller fosfor, kväve, mullbildande ämnen, men också kadmium, tungmetaller, kemikalier och läkemedelsrester.
När slammet rötats kallas det rötslam. En del av slammet sprids ut på åkrar som gödning, något som varit mycket omdebatterat. Andra delar används för att täcka över soptippar, eller som täckmaterial för Aitikgruvan i Norrbotten.

Nu planerar sopjätten Ragn-Sells, som omsätter 4,7 miljarder kronor, att bygga en stor deponi för rötslam i natursköna Skånela, strax norr om Stockholm. 10 000 ton rötslam ska lagras i en grävd damm för avloppsslam i Skånela.

En av Ragn-Sells ägare och styrelseledamöter, Gertrud Jackson, äger en stor jordbruksfastighet i Skånela. På en av sina åkrar vill Gertrud tillåta Ragn-Sells att gräva en damm lika stor som en fotbollsplan dit lastbilar dagligen kommer att frakta avloppsslam från alla reningsverk runt om Stockholm. Ragn-Sells får betalt av reningsverken för att ta emot avloppsslammet och dumpa det i Skånela. Slammet i Skånela kommer årligen att ge mångmiljonbelopp till Ragn-Sells och dess ägare. Reningsverken i Stockholm får betala flera hundra kronor per ton för att bli kvitt slammet.

Enligt oberoende forskning är rötslam farligt för miljön. Anläggningen klassas också som miljöfarlig verksamhet. Det är nu Sigtuna kommun som ska ta beslut om att tillåta anläggningen och ge den bygglov.

– Vi vädjar nu till alla jordbrukare som klokt nog vägrar ta emot slam att kräva och genomdriva ett stopp för all slamspridning eftersom hela branschen i annat fall riskerar bakslag på marknaden. Varje samhälle i Sverige har bara ett avloppsnät. Allt avfall som hamnar i avloppen får djur och vi människor förr eller senare bokstavligt talat äta upp om slam fortsatt får spridas, skriver docent Lena Jarlöv i en debattartikel i Land.

– Kemikalieinspektionen anser att slam är ett avfall: Det uppstår i en reningsprocess och det finns ett kvittblivningsintresse.” Och Nordiska Ministerrådet varnar för att gifter i mat ger så kallade cocktaileffekter. Avloppsslam är verkligen en god sinnebild för vad en cocktail av miljögifter är, varnar forskaren.

Avloppsslamsdammen i Skånela kommer att vara 110 x 75 meter, ganska exakt lika stor som en fotbollsplan. Regnvattnet som faller på slammet kommer att samlas upp i en extra damm och sedan spridas ut på åkrarna i Skånela, enligt Ragn-Sells egna handlingar som är inskickade till Sigtuna kommun.

Ragn-Sells hävdar att det inte finns några risker för lukt eller kontamination för de närboende. Men erfarenheten från andra anläggningar visar att det inte stämmer. Bara något 100-tal meter från slamtippen betar lamm och hästar. Ytterligare några 100-tal meter bort ligger den känsliga fågelsjön Fysingen och ett naturreservat. Fysingen är dessutom reservvattentäkt för 100 000-tals boende i norra Storstockholm.
Så här tycker de närboende till en mindre anläggning i Knivsta:

http://www.unt.se/uppland/knivsta/slam-sprider-stank-vid-valloxen-1825318.aspx

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s